602 602 299, 724 259 620

info@roubenyobklad.cz

Zrubový obklad

Dřevěné obložení chaty

Dřevěné obložení chaty

Řada majitelů dřevěných chat, kteří začali uvažovat o stavbě nebo rekonstrukci chaty, přemýšlí nejen o konstrukčním řešení, ale také jak bude chata vypadat. Dřevěné obložení chat je tradiční způsob a do prostředí, ve kterém se chaty stavěly a i dnes staví, se vyloženě hodí. Na výběr je řada způsobu, jaký dřevěný obklad chaty zvolíme. Nejznámější a dříve hojně používané jsou klasické dřevěné palubky, které se nejvíce hodí k zakrytí spodní konstrukce střechy. Lze ji taktéž aplikovat na obvodové stěny nebo příčky, ale v dnešní době je možné vybírat z širšího sortimentu. K dispozici jsou materiály různých profilů, tlouštěk a způsobu kotvení.

Dřevěné obložení chaty

U vnitřního dřevěného obložení chaty musíme však zvolit takový profil, který bude respektovat způsob užívání. Předpokládá se, že interiér chaty bude vystaven větším výkyvům teplot, než je běžné u trvale obydlených domů. Proto je třeba správně určit rovnovážnou vlhkost dřevěného obkladu chaty a jeho přiměřený profil s ohledem na způsob užívání, větrání, vytápění atd. Tímto lze předejít problémům s tvarovými a objemovými změnami, které se mohou v krajních mezích projevit - jako vyboulení dřevěného obkladu anebo jeho seschnutí až do stavu, kdy se otevřou spáry mezi jednotlivými prkny a v průhledu je vidět spodní vrstva. Platí, že dimenze tloušťky a šíře prkna by měly být v určitém poměru. Jednoduše, když bude prkno široké, ale příliš slabé, tak sice bude vypadat jako masivní kus, bude jistě levnější, ale také náchylnější k borcení.
Vnější dřevěné obložení chat plní nejen funkci pláště, ale také je neopominutelným desingovým prvkem. I proto je vhodné brát v potaz lokalitu (jinak je to v podhůří Krkonoš a jinak v zahrádkářské kolonii za Prahou), ale také velikost, členění atd.
Dřevo, jako materiál na fasádě nejvíce poškozuje slunce a voda. Částečně ochránit dřevěný obklad chaty můžeme volbou vhodného umístění této dřevěné plochy. Dostatečně vysoký sokl pod obkladem vynáší tuto dřevěnou plochu, oddělí ji od terénu a tak zabraňuje prskání dešťové vody na dřevo. Vhodně volené přesahy střech dokáží dřevěné obložení chaty ochránit nejen proti vodě, ale i slunci. A v neposlední řadě správně volené profily pro obklad dokáží zajistit dlouhou životnost a funkci celého dřevěného pláště chaty.
Dřevěný obklad k chatě prostě patří. Interiér zútulňuje a zvenčí chatu izoluje, chrání a duši udělá i ze staré boudy hezký víkendový příbytek. Správný výběr dřevěného obkladu chaty obohatí každý víkendový příbytek o kouzlo dřeva, ať se jedná o rekonstrukci nebo o stavbu novou.

Vloženo: 10.12.2022
Dřevěné obložení chaty, Beskydy
Dřevěné obložení chat, Beskydy
Dřevěné obložení chaty venkovní, Beskydy