602 602 299, 724 259 620

info@roubenyobklad.cz

Zrubový obklad

Proč si vybrat dřevěný obklad fasády

Proč si vybrat dřevěný obklad fasády

Řada lidí sní o bydlení v dřevěném domě. V roubence, srubu nebo jiné stavbě ze dřeva. Dřevěné stavby mají spoustu dobrých specifický charakter a vypadají opravdu skvěle. Každému však nemusí vyhovovat vlastnosti těchto konstrukcí. Dřevěnice dlouho sedají a musí se dodatečně izolovat. Obavy pramení i z akustických projevů, praskání ve dřevě při sesychání. Jsou tady také jinak nastavené podmínky a regulativy z hlediska požární ochrany. To je pro některé milovníky dřeva důvodem ke hledání alternativ. Zkrátka:jak do svého domu dostat co nejvíce dřeva a nepotýkat s těmito problémy? Řešením je dřevěný obklad fasády. Lze ho montovat na jakokoli nosnou konstrukci domu. Na trhu je dnes velký výběr různých dřevěných fasádních profilů a materiálu, které lze snadno montovat i svépomocí. Dřevěné fasádní obklady se téměř vždy montují na podkladní rošt, proto se nabízí možnosti vkládání izolace téměř v jakékoli tloušťce a výběru izolačních materiálů. Nejznámnější jsou klasické palubky spojované na péro a drážku. Dříve hojně využívané na kterekoli plochy dřevěné fasady. Dnes se používají spíše jako doplněk k jiným typům dřevěných fasádních obložení anebo na pohledové záklopy střech. Nevýhoda perodrážkových profilů při vodorovném kladení je zatékání do spoje tam kde není dostatečný přesah střechy což způsobuje zahnívání a zkracuje životnost.

Dřevěný fasádní obklad

Obklady, které imitují roubené stěny, roubené fasády jsou vyráběny zpravidla ve větším profilu, to proto aby vypadaly jako trám ve fasádě. Často se tímto způsobem řeší stavby které tvarem  odpovídají klasickým dřevostavbám nebo roubenkám ať už jsou postaveny z čehokoli. V poslední době se tímto způsobem obkládají i roubenky samotné z důvodu izolace. Hlavní plochu tvoří fošnové profily. Mezi těmito dřevěnými profily je ponechána mezera vyplněná pérem. Péra jsou tenké desky která jou natřená podle místních zvyklostí, buďto bílá nebo v barvě fošen. Častou chybou při realizaci je použití vrutů přímo do plochy fasádního dřevěného obkladu. Správné je použití skrytých úchytů jak z estetického hlediska tak i z pohledu funkčního. Každý dřevěný obklad musí mít možnost reagovat na počasí (dilatovat). Jednotlivé prvky nemohou být připevněny „natvrdo“. Důležité je rovněž provedení vnitřních a vnějších rohů, které tento typ dřevěného fasádního obkladu reprezentují a mohou být více méně povedené, což záleží na výrobci a šikovnosti montážníka.
Pro budovy moderních tvaru a budovy velkých rozměrů je vhodný dřevěný obklad s přiznanými mezerami. Velikost mezer závisí na zvoleném průřezu, od 5 milimetrů až po několik centimetrů. Většinou jsou to latě kotvené k příčnému roštu. Mezera mezi jednotlivými latěmi tvoří průhled na spodní konstrukční plášť. Tyto dřevěné fasády plní především estetickou funkci, ale při správném nastavení mají i funkci stínící.
Fasáda je nejdominantnější prvek celého domu. Její vzhled je velmi důležitým faktorem při volbě materiálu a typu jejího provedení. Dřevěna fasáda působí velice přirozeně a vyzdvihne krásu každého domu.

Vloženo: 26.09.2022
Dřevěný fasádní obklad
Dřevěný fasádní obklad
Detai dřevěného fasádního obkladu