602 602 299, 724 259 620

info@roubenyobklad.cz

Zrubový obklad

Rekonstrukce roubenky

Rekonstrukce roubenky

Rekonstrukce roubenky

Každá roubenka stárne. Některá rychle, jiná vypadá stovky let stejně. To záleží na použitém materiálu, konstrukci, stanovišti, způsobu užívání, údržbě a mnoho dalších aspektech.
Když příjde čas, kdy roubenka přestane vyhovovat nebo hůř, je natolik zanedbaná, že ji nelze bezpečně užívat, přichází čas na rekonstrukci roubenky.
Nejprve je zapotřebí analyzovat rozsah poškození a určit správný postup. Zvlášť citlivě je třeba přistupovat při rekonstrukcích roubenek historicky cenných a roubenek památkově chráněných.
Před samotnou rekonstrukcí roubenky je si třeba odpovědět na otázku, jak bude roubenka po rekonstrukci využívána.

Rekonstrukce roubenky

Nároky na roubenku určenou k občasnému letnímu pobytu jsou bezesporu méně náročné, než na stavbu k trvalému obývání. Podle toho je stanoven rozsah její opravy.
Rekonstrukce roubenky začíná na pouhé likvidaci dřevokazného hmyzu, sanaci a případnou výměnu některých prvků ve stojící konstrukci. Může vést k rozebrání celé roubené stavby, nahrazení poškozených trámů nebo jejich částí a sestavení celé roubenky do původního stavu. Což může zahrnovat i opravu, případně náhradu základové desky za novou.
Jsou-li dřevěné části již v takovém stavu, že rekonstrukce ztrácí smysl, nezbývá než postavit roubenku novou, anebo využít některé jiné stavební konstrukce a zhotovit fasádu z roubeného obkladu, která roubení věrně imituje.

Vloženo: 24.01.2023
Rekonstrukce roubenky
Rekonstrukce roubenky
Rekonstrukce roubenky